...

Αγγειοπλαστική: Η Σύγχρονη Τεχνική για την Αντιμετώπιση της Στεφανιαίας Νόσου

αγγειοπλαστική

Αγγειοπλαστική: Η Σύγχρονη Τεχνική για την Αντιμετώπιση της Στεφανιαίας Νόσου

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις συγκαταλέγονται στις πιο συχνές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, ειδικά όσον αφορά τις χώρες του δυτικού κόσμου. Οι παθήσεις των καρδιακών αγγείων, όπως η στεφανιαία νόσος, αποτελούν σημαντική αιτία για την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων. Η αγγειοπλαστική είναι μία επεμβατική μέθοδος θεραπείας που εφαρμόζεται για την αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής του αίματος στις αρτηρίες της καρδιάς.

 

Τι είναι η Αγγειοπλαστική;

Η αγγειοπλαστική είναι μία επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διάνοιξη των αποφραγμένων αρτηριών της καρδιάς. Σκοπός της είναι να αποκαταστήσει τα σημεία της στεφανιαίας αρτηρίας, στα οποία έχει παρατηρηθεί στένωση, δηλαδή τα σημεία, τα οποία έχουν φράξει εξαιτίας του σχηματισμού μεγάλων αθηρωματικών πλακών και/ή θρόμβων που εμποδίζουν τη ροή του αίματος.

 

Η αγγειοπλαστική πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ένας καθετήρας εισέρχεται μέσω μιας μικρής τομής στην περιοχή του καρπού ή του μηρού. Ένα σύρμα οδηγός προωθείται μέχρι την περιοχή στην οποία έχει εντοπιστεί η στένωση στη στεφανιαία αρτηρία. Έπειτα, ένα ειδικό «μπαλόνι» φουσκώνει με υγρό, συμπιέζοντας με αυτό τον τρόπο την αθηρωματική πλάκα και επαναφέροντας τη φυσιολογική ροή του αίματος στην αρτηρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να τοποθετηθεί και ένα στεντ (ενδοπρόθεση), ένας μικρός μεταλλικός σωλήνας που έχει σκοπό να διατηρήσει την αρτηρία ανοικτή.

 

Οι Τύποι της Αγγειοπλαστικής

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αγγειοπλαστικής που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι:

 • Αγγειοπλαστική με μπαλόνι (Percutaneous Transluminal Coronary Angioplasty – PTCA): Αυτός είναι ο πιο βασικός τύπος αγγειοπλαστικής και περιλαμβάνει τη χρήση ενός μπαλονιού που φουσκώνει στο εσωτερικό της αρτηρίας για τη διάνοιξη της στένωσης.
 • Τοποθέτηση ενδοαγγειακών στεντ: Στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενός στεντ για να διατηρηθεί η αρτηρία ανοικτή. Τα στεντ μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες επαναδημιουργίας της στένωσης.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αγγειοπλαστική είναι μία επέμβαση που πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο καρδιολόγο. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα αξιολογήσει την κατάσταση του ασθενούς και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την κάθε περίπτωση.

 

Τα Οφέλη της Αγγειοπλαστικής

Η αγγειοπλαστική παρέχει διάφορα οφέλη με την αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής του αίματος στην καρδιά. Μερικά από τα βασικά οφέλη της είναι:

 

 • Ανακούφιση από τα συμπτώματα: Η αγγειοπλαστική μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση ή ακόμη και στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της στεφανιαίας νόσου, όπως ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια.
 • Βελτίωση της ποιότητας ζωής: Η αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής του αίματος στην καρδιά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, επιτρέποντάς τους να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες χωρίς προβλήματα.
 • Πρόληψη επιπλοκών: Η αγγειοπλαστική μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών της στεφανιαίας νόσου, όπως το έμφραγμα και η εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας.

 

Πιθανοί Κίνδυνοι και Επιπλοκές

Όπως κάθε ιατρική επέμβαση, η αγγειοπλαστική μπορεί να εμπεριέχει κάποιους κινδύνους ή και επιπλοκές. Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

 • Αιμορραγία: Μετά την επέμβαση, μπορεί να παρουσιαστεί αιμορραγία στην περιοχή της προσπέλασης.
 • Αλλεργική αντίδραση: Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αντιδράσουν αλλεργικά στο σκιαγραφικό υγρό που χρησιμοποιείται με σκοπό να γίνει η απεικόνιση των αγγείων.
 • Αρρυθμία: Είναι δυνατόν να παρατηρηθούν αρρυθμίες κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Για την αποφυγή αυτών και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους ο ασθενής είναι σε συνεχή παρακολούθηση.
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο: Είναι ιδιαίτερα σπάνια επιπλοκή και μπορεί να οφείλεται σε αποκόλληση αθηρωματικών πλακών και εμβολή. Με τους σύγχρονους καθετήρες και τη δυνατότητα αντιμετώπισης των επασβεστωμένων βλαβών, οι πιθανότητες να συμβεί η επιπλοκή αυτή είναι πολύ λίγες (<1/1000).
 • Επαναστένωση του στεντ: Σπάνια, το στεντ μπορεί να επαναστενωθεί στη δεκαετία μετά την τοποθέτησή του. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει διάνοιξή του και αν χρειαστεί να τοποθετηθεί καινούριο στεντ.

 

Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτούς τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπλοκές με τον καρδιολόγο σας πριν από την επέμβαση.

 

Ανάρρωση και Φροντίδα μετά την Αγγειοπλαστική

Μετά την αγγειοπλαστική, οι ασθενείς πρέπει να περάσουν από μια περίοδο ανάρρωσης, αλλά και παρακολούθησης της μετεγχειρητικής τους πορείας. Οι βασικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν μετά την επέμβαση περιλαμβάνουν:

 • Παρακολούθηση καρδιακής λειτουργίας: Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από έναν καρδιολόγο για να ελέγχεται η εξέλιξη της καρδιακής τους λειτουργίας.
 • Φυσική άσκηση: Οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του καρδιολόγου τους σχετικά με το πόσο και πότε μπορούν να ασκούνται μετά την επέμβαση.
 • Υγιεινή διατροφή: Η υγιεινή διατροφή με χαμηλά λιπαρά και υδατάνθρακες μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου.
 • Φαρμακευτική θεραπεία: Οι ασθενείς θα χρειαστεί να λαμβάνουν φάρμακα για την πρόληψη της αθηρωματικής νόσου και την υποστήριξη της καρδιακής τους λειτουργίας.

 

Συμπεράσματα

Η αγγειοπλαστική αποτελεί μία αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου και την αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής του αίματος στην καρδιά. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι πιθανοί κίνδυνοι και οι επιπλοκές της επέμβασης, πάντα σε συνάρτηση με το ιστορικό του κάθε ασθενούς.

 

Με την κατάλληλη φροντίδα και παρακολούθηση, οι ασθενείς μπορούν να ανακτήσουν την ομαλή λειτουργία της καρδιάς τους και να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αγγειοπλαστική και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Ιατρού Adam Taleb.

Καλέστε μας
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.